Zanshin - Cikk

Tada Hiroshi 9.dan

Tada Hiroshi sensei 1930 december 14 -én született

A 91 éves mester több mint 70 éve kezdett az aikido gyakorlásába. Ő az egyetlen, aki ma 9.dan fokozattal rendelkezik.

Alább Kobayashi Yasuo sensei visszaemlékezését olvashatjuk, Utam az aikido című könyvéből.
"Tada Hiroshi sensei volt az, aki amikor először a Honbu Dojóban jártam aikidót nézni, az edzést vezette. Egy csupasz, pislákoló villanykörte alatt úgy tíz emberrel gyakorolt. Az edzés végén odajött hozzánk és csak annyit mondott: "Ha tetszett, gyertek!" - egyetlen szót sem az aikidóról, a technikákról.

Tada sensei hihetetlenül keményen, önmagát nem kímélve edzett. Akár bokutóval vágott, akár fekvőtámaszt vagy felülést csinált, ezer alatt sohasem állt meg. Mikor az edzésnek vége volt, velünk, uchideshikkel suwariwaza Ikkyót vagy egy másik technikát még egy ezres sorozatban végigcsinált. A dojóban volt egy nagyon vastag, nehéz gyakorlóbokken - egyedül Tada sensei volt képes azt félkézzel meglendíteni és tetszőleges helyen megállítani. Bemutatón ha ukéje voltam,  olyan erővel repített el, mintha ágyúból lőttek volna ki, s a becsapódás mindig fájdalmas élmény volt. Az utcán sétálva is csuklólazító gyakorlatokat végzett, néha minden látható ok nélkül aikidotechnikára emlékeztető mozdulatokat tett.
Ha a Tenpukai vagy az Ichikukai szemináriumaira mentem, mindig találkoztam senseijel, nagyon sokat tanultam ott is.

Később Olaszországba ment tanítani, ahol a számos nehézség ellenére is bámulatos munkát végezve tette népszerűvé az aikidót. Jó régen történt, hogy egyszer egyedül sétáltam Párizsban, éppen a diadalív mellett, amikor hirtelen valaki rámkiált: "Kobayashi, Kobayashi!", megfordulok, s abban a pillanatban Tada sensei ugrik hozzám, azonnal megragadva a karomat - meg sem tudtam mozdulni. Teljesen véletlenül járt arra.

Miután Olaszországból visszaköltözött, Tada sensei a Kisshojihoz tartozó Gessojiban nyitott dojót. Az én dojóm viszonylag közel van Kisshojihoz. Egyszer csak Tada sensei felhív:
- Kobayashi, holnapután Olaszországba utazom. Valakit küldj az edzéseket megtartani! - és már le is tette. Nem kérdezte, mit szólok hozzá, semmi ilyesmit. Sietve összeszedtem az oktatóimat, és odaküldtem valakit. Igarashi Kazuonak jó sokszor kellett mennie, aztán amikor Tada sensei már saját tanítványára bízhatta a dojót, nem kért ilyet többet.

Tada sensei mind a mai napig jó egészségnek örvendve oktat és gyakorol."