Zanshin - Aikidóról

Az Aikidóról

"Lágyság a fűzfa lelke,
mely a szél erejével szembeszáll magában..."


Az AIKIDO a legfiatalabb japán harcművészet, amely -ennek ellenére- a legmélyebb gyökerekkel rendelkezik. Őse a Daito aiki-jutcu, melynek megalkotása a IX. századi Seiva császárság hatodik hercegének, Sadazumi heceghez fűződik. Az évszázadokon át csiszolt és sokáig csak a Minamoto-, majd a Takeda-család birtokában lévő, csak a beavatottak számára ismert harcművészet a múlt század elején egy olyan ember kezébe került, aki mély filozófiai háttérrel ötvözte az örökséget. Ez az ember Ueshiba Morihei (1883-1969) O'sensei volt, az AIKIDO megalkotója. Az alapító legfőbb vágya az volt, hogy modern világunkban életben tartsa a Budo legértékesebb örökségét. Célja megvalósításáért eltekintett a formai különbözőségektől, hogy megragadja a harcművészetek lényegét és új formában keltse azt életre. Az AIKIDO a Japán szellemi kultúra legjavát testesíti meg.

"Nincsenek versenyek a Béke Művészetében. Az igazi harcos legyőzhetetlen, mivel nem verseng semmivel.
A győzelem azt jelenti, hogy legyőzzük a versengés szellemét, ami bennünk lakozik."
Ueshiba Morihei


Technikái a fegyveres és pusztakezes küzdelem hatalmas anyagának kulcselemekig való absztrahálásából keletkeztek. Lényege a támadó erejének körkörös elvezetése, amihez pontos alkalmazkodás, jó helyzetfelismerés, kifinomult koordinációs képesség és szellemi frissesség szükséges. Technikáiból olyannyira sok van, hogy szinte szemléltethetetlen. Ezért O-sensei így határozta meg az AIKIDO lényegét: ...Nincs forma és stílus az AIKIDO-ban, hiszen mozdulatai a természet mozdulatai, aminek titkai rejtettek, meghatározhatatlanok és végtelenek. Így tehát ez a lényegi különbség más Budo-khoz viszonyítva, melyek ragaszkodnak egy formához vagy stílushoz. Amikor az AIKIDO technikákkal kapcsolatban használjuk a szót „forma”, ez alatt lelki formák szféráit értjük. Hagyományaink értelmében ez van a formák mögött...

Az AIKIDO gyakorlásának megkezdéséhez nincs szükség előképzettségre, kiemelkedő fizikai adottságokra. Sok példa akad arra (így tesz egyesületünk is), hogy AIKIDO oktatók sérültek oktatását vállalva segítséget nyújtanak a teljesebb élethez. Az AIKIDO gyakorlása gyermekkortól időskorig, nemre való tekintet nélkül elkezdhető. Gyermekkorban elsődlegesen a nevelési és képességfejlesztési szerep fontossága érdemel említést, felnőtt- és időskorban fizikai, szellemi képességek fejlesztése, illetve az egészség megőrzése kerül előtérbe.